BUCOVINA 25-29 august

25- 29 August 2017, 
"Plaiuri si Traditii Bucovinene" - 
Pelerinaj la Manastirile din Bucovina
Plecare din Bucuresti, Ploiesti si BrasovPelerinajul se desfasoara pe un traseu exceptional in care se viziteaza Manastirile ortodoxe istorice din Moldova si Bucovina. Manăstirile din Bucovina fac parte din patrimoniul UNESCO, fiind încrise în catalogul "Mari Monumente ale Lumii" din anul 1993. Ele sunt unice în lume prin arhitectura lor ce caracterizează epoca de glorie a Moldovei şi prin pictura lor exterioară.
Ne propunem prin evenimentul nostru cateva zile de relaxare in pelerinaj prin Bucovina pentru a cunoaste noi locuri si oameni.
TRASEU: Bucuresti - Ploiesti – Brasov – Lacu Rosu - Cheile Bicazului – Manastirea Agapia: icoana
Maicii Domnului – Manastirea Varatec - Manastirea Secu: Sf. moaste - Manastirea Sihastria, mormantul Parintelui Cleopa - Manastirea Neamt: moaste, 2 icoane facatoare de minuni – Boroaia: Moastele Parintelui Argatu - Manastirea Sf. Ioan cel Nou Suceava – Manastirea Dragomirna - Manastirea Putna - Manastirea Voronet – Manastirea Humor - Manastirea Sucevita - Manastirea Moldovita – Manastirea Bistrita: icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana - Ploiesti - Bucuresti.


Ziua 1. Bucuresti - Ploiesti - Brasov - Lacul Rosu - Cheile Bicazului, cele mai spectaculoase chei din Romania – Manastirea Agapia: pictura Nicolae Grigorescu - Manastirea Varatec: mormantul Veronicai Micle - Boroaia: Parintele Ilarion Argatu. Seara vineri participare la Sfantul Maslu, Parintele Alexandru Argatu, la Boroaia.

Ziua 2. Suceava - Manastirea Dragomirna: icoana Maicii Domnului - Manastirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava - Cetatea Sucevei – Muzeul Satului Bucovinean -  Manastirea Rasca.
Putna


Ziua 3. Monumentele UNESCO: Manastirea Voronet - Manastirea Humor - Manastirea Putna - Manastirea Sucevita – Manastirea Moldovita.

Ziua 4: Manastirea Sihastria: Mari duhovnici: Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Ioanichie Balan - Manastirea Secu: moastele Sf. Varlaam - Manastirea Neamt: icoana Maicii Domnului Nemteanca, Icoana Maicii Domnului cu trei maini, moastele Sf. Simeon s.a. 

Ziua 5: Manastirea Bistrita: icoana Sfintei Ana facatoare de minuni, Manastirea Izvorul Muresului – Brasov* - Ploiesti - Bucuresti.

Servicii:
- transport cu autocarul (aer conditionat, soferi amabili si profesionisti) însotitor organizator si preot invitat (functie de disponibilitate), rugaciune, relaxare, comunicare, atmosfera incarcata de istorie si spiritualitate; participare la Sfintele Slujbe la Manastiri de pe traseu. 


Cazarea este rezervata dar NU este inclusa in pret! Cazare la Manastire 15-20lei /persoana/noapte (conditii modeste grup sanitar comun) sau Pensiune 35 - 40 lei/persoana/noapte, camere de 2-3-4 persoane, camere cu baie. 

Exista posibilitati de masa (cina, mic dejun) in apropiere de locul de cazare, precum si magazine bine aprovizionate.


Pret 250 lei/persoana
Pentru informatii si inscrieri:

0742-268568,
0724-525041
Contact: D-na Adriana
                Facebook Pelerini
**Pretul nu include: vizitarea obiectivelor de pe traseu. Masa se va asigura individual, (in localitatea Boroaia exista magazine si restaurante). Cazarea NU este inclusa si poate fi la Manastire: 15lei/persoana/noapte (la comun, in conditiile oferite de manastire). Exista posibilitate de cazare la Pensiune pret 30-40 lei/persoana/noapte camere de 2-3-4 paturi (este necesara optiunea in momentul inscrierii).  In functie de disponibilitate locul de cazare se poate modifica. Traseul poate suferi modificari, in functie de starea drumurilor, conditiile meteo, disponibilitate la cazare etc. Obiectivele se viziteaza numai daca sunt deschise publicului in perioada respectiva. Locurile in autocar se ocupa in ordinea inscrierii si a platii unui avans de minim 50%. Restul de 50% trebuie achitat cu o luna inainte de plecare pentru a nu pierde locul. Nu se admit retrageri si nu se returneaza banii incepand cu trei saptamani inaintea plecarii (clientul este responsabil de gasirea unui inlocuitor). Imbarcarea si debarcarea pasagerilor se face intr-un singur punct, in fiecare oras. Valabil pentru minim 40 de persoane (pentru grup mai mic de 40 persoane este posibil ca pretul sa creasca cu 10-15%).
Studiati cu atentie toate conditiile de inscriere si participare (click aici)

PLECARI din Bucuresti, Ploiesti si Brasov 


BUCOVINA

Manastirea Bistriţa

Hramul: "Adormirea Maicii Domnului", 15 august si Izvorul Tamaduirii, obste de calugari. Manastirea Bistriţa se numara printre cele mai vechi ctitorii voievodale, adapostind oseminte domneşti (Grigore Ureche, Doamna Ana, prima soţie a lui Alex. cel Bun si Alexandrel, fiul lui Ştefan cel Mare). Ctitorii succesive ale lui Alexandru cel Bun (1402), Ştefan cel Mare (1498), Petru Rareş (1546) şi Alexandru Lapuşneanu (1554). Cel mai preţios odor este Icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana tinand in brate o copila, Sfanta Fecioara Maria.


Manastirea Neamt

Hramul: "Înalţarea Domnului", sarbatorit la 40 de zile de la Paşte, calugari.
Manastirea Neamt - cea mai veche şi cea mai importanta aşezare monastica a Moldovei. Petru I Muşat (1375-1391). Ştefan cel Mare a ridicat aici un nou lacaş de închinaciune, 1497. Monumentala construcţie a Bisericii "Înalţarea Domnului"(aici icoana "facatoare de minuni", Lidianca, Nemţeanca) este cel mai reprezentativ monument al arhitecturii din timpul domniei marelui voievod.. Importanta necropola. Biserica "Sf. Gheorghe": icoana Maicii Domnului cu trei maini , Paraclisul "Bunavestire", 1818-1823 (Veniamin Costache). Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului".
In apropierea Manastirii Neamt se afla Casa memoriala "Mihail Sadoveanu"


Manastirea Varatec

Loc Varatec, Neamt. Hramul: "Adormirea Maicii Domnului", sarbatorit la 15 august.  Ctitor Maica Olimpiada 1785, monument arhitectonic de stil moldovenesc . Mormantul poetei Veronica Micle in cimitir langa Biserica "Naşterea Sf. Ioan Botezatorul, colectie muzeala. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este biserica din mijlocul incintei, în faţa careia se afla statuia în bronz a Saftei Brâncoveanu realizata în 1935 de sculptorul Ion Jalea. Paraclisul "Sf. Nicolae" 1840-1850. Gorunii seculari de langa Varatec: rezervatia Codrii de Arama, iar mestecenii seculari apartin rezervatiei Padurea de Argint.

 Manastirea Agapia

Hramul: "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril". Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana de procesiune din sec VII. Ctitor hatmanul Gavriil Coci si sotia, icoane vechi, icoane pictate de Nicolae Grigorescu. Paraclisul cu hramul Naşterea Maicii Domnului, ctitorie a Mitropolitului Veniamin Costache, Biserica "Adormirea Maicii Domnului"1858-1861.


Manastirea Humorului
Langa Gura-Humorului, pe coama unei coline, biserica manastirii de maici Humor, una din cele mai vestite ctitorii ale evului mediu romanesc. Ctitorita la 1530 de Toader Bubuiog, mare logofat al lui Petru Rares si sotia sa, Anastasia. Sfantul locas se inalta la o distanta de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici manastiresti a carei constructie a fost realizata inca de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432). Arhitectura deosebita cu pridvor deschis, catapeteasma veche donata de Gheorghe Movila. Fresce exterioare predominant rosu-ocru pictat de Toma. Prima biserica pictata la exterior: scene: “Acatistul Bunei Vestiri”, Asediul Constantinopolului”, “Judecata de Apoi” etc

Manastirea Secu
Manastire de Calugari, Manastirea Secu: cetate medievala, ziduri groase si turnuri de aparare, vatra monahala 500 de ani. In secolul al XVII-lea, Nestor Ureche ctitoreste manastirea de piatra, cu hramul „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul”.Exista aici o multime de obiecte de arta, manuscrise, precum si o catapeteasma de o frumusete rara, pictata de un pictor italian. In biserica se afla Moastele Sfantului Varlaam si o racla cu părţi din Sfintele Moaşte. Icoana Maicii Domnului Cipriota din biserica mare, oferita de Domnitorul Vasile Lupu in anul 1647.

Manastirea Sihastria

Hramul: "Naşterea Maicii Domnului", sarbatorit la 8 septembrie, calugari.
Ctitori: şapte monahi ai Manastirii Neamţ intemeiaza o mica sihastrie, 1640. In 1740 Episcopul de Husi Ghedeon, iar clopotnita Sturdza Voievod şi Veniamin Costachi.
Biserica "Naşterea Maicii Domnului" - pictura interioara, in tempera în anul 1825. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Axionita, adusa la Manastirea Sihastria la inceputul sec. al XX-lea. Paraclisul "Sfinţii Parinţi Ioachim şi Ana" 1946.  Paraclis: pictura interioara executata de Irineu Protcenco, stabilit la Manastirea Sihastria în 1947. Aici la Sihastria si-a dus traiul si a trecut la cele sfinte si unul dintre marii stalpi ai ortodoxismului romanesc, cel care le este cunoscut tuturor ca Parintele Cleopa, inmormantat in cimitirul manastirii.


Manastirea Voroneţ
Manastire de maici, 4 km de Gura Humorului, Hram „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“; „Sfântul Cuvios Daniil Sihastru“. Ctitorita in 1488 de catre Stefan cel Mare. Faimoasa pt. picturile, realizate pe un fond albastru inchis, au intrat in circuitul international ca "albastrul de Voronet", unic in lume, monument UNESCO, mormantul Sfantului Cuvios Daniil Sihastru, este considerata "Capela Sixtina a Orientului" pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita "Judecata de apoi" (aceasta fatada nu are fereastra), catapeteasma din lemn de tisa, aurit, usile imparatesti fiind o adevarata capodopera de sculptura in lemn.

Manastirea Sucevita

Hram- "Invierea Domnului" Schimbarea la Fata; manastire de maici, icoana Maicii Domnului.
1584, ctitorita de Gheorghe Movila, monument UNESCO si capodopera a artei universale, stil moldovenesc; pictura exterioara, realizata in fresca, se pastreaza in forma originala fiind o Biblie in imagini de la Facere la Apocalipsa. Scena "Scara virtutilor"- considerata "testamentul artei moldovenesti". Culori predominante verde si rosu. Aici sunt ingropati Gheorghe si Ieremia Movila, zidurile si turnurile de incinta confera manastirii infatisarea de cetate medievala.


Manastirea Putna
                             
Capul Sf. Ghenadie Man. Putna

Mănăstirea Putna, prima şi cea mai importantă ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, străjuieşte de peste cinci veacuri ţinutul legendar al Bucovinei. Biserica hram „Adormirea Maicii Domnului“,1466-1469, Casa Domnească (1473), chiliile, zidul de apărare cu turnurile aferente şi Turnul Tezaurului, 1481. Concepută dintru început ca necropolă domnească, biserica Mănăstirii Putna adăposteşte paisprezece morminte din care trei sunt voievodale, aparţinând familiei Muşatinilor. Stefan cel Mare este si el inmormantat aici. Sf Moaste ale multor sfinti in altar si in pronaos craniul Sfântului Ierarh Ghenadie facator de minuni, aşezat într-o frumoasa racla sculptata. Icoana Maicii Domnului adusa de Maria de Mangop 1472 din Constantinopol, onorata pe 2 iul, Sf. Stefan Voievod.
Lacul Rosu
Cheile Bicazului


Niciun comentariu: