13-17 august - Pelerinaj Maramureș Adormirea Maicii Domnului

Inscrieri: 0742268568, 0724525041
pelerinaje@email.com  Facebook PELERINI


13- 17 august - Pelerinaj în Maramureș

Tradiții de Adormirea Maicii Domnului - Icoanele Maicii Domnului

13-17 August 2025

Pelerinaj Maramureș
Procesiunile ce se desfasoara in perioada "Adormirii Maicii Domnului" catre Mănăstirile din Transilvania și Maramureș sunt adevarate marturii despre credinta oamenilor acestor locuri binecuvantate. O Cinstim pe Maica Domnului in Pelerinaj la Nicula, Moisei, Rohia, acolo unde se afla cele mai cunoscute Icoane ale Maicii Domnului.  


TRASEUL: Bucuresti - Ploiesti – Brasov – Târgu Mureș - Bârsana - Moisei - Sighetul Marmației - Săpânța - Manastirea Rohia - Manastirea Nicula - Manastirea Casiel - Cluj Napoca - Alba Iulia - Brasov – Ploiesti - Bucuresti

Icoana Nicula


Mănăstirea Moisei


13.08  plecare din Bucuresti, Ploiesti si  Brasov – Mănăstirea Salva - Mănăstirea Rebra Parva, Mănăstirea Bârsana, cazare în zonă.

14.08- Bisericile din Lemn Ieud, Mănăstirea Dragomirești, Mănăstirea Moisei: procesiunile la Icoana Maicii Domnului - Mănăstirea BârsanaProhodul Maicii Domnului cazare.

15.08Mănăstirea Bârsana, Sfânta Liturghie Adormirea Maicii Domnului - Mănăstirea Săpânța - Cimitirul vesel Săpânța, Memorialul Durerii de la Sighet*, Bârsana, cazare. 

16.08 - Mănăstirea Rohia: Icoana Maicii Domnului mângâierea celor necăjiți- Mănăstirea Cășiel: binecuvântare de la Părintele Serafim*, Mănăstirea NICULA: Icoana Maicii Domnului Hodighitria cântări inchinate Maicii Domnului - Mănăstirea Râmeț /Alba pensiune cazare.

17.08 - Mănăstirea Râmeț: icoana Maicii Domnului Panthanassa, Sfântul Ghelasie, Sfântul Dometie cel Milostiv. Participare la  Sfânta Liturghie de prăznuire a Sfântului Gheorghe Pelerinul - Brasov – Ploiesti - Bucuresti. Facebook Pelerini



Pret: 395 lei/persoana, oferta speciala!

Pentru informatii si inscrieri,

0742-268568, 0724-525041, Facebook Pelerini

Transport cu autocar, aer conditionat, organizator insotitor si preot invitat (functie de disponibilitate) discutii tematici diferite;

- Participare la Sfanta Liturghie Praznic Adormirea Maicii Domnului, sfaturi si povete duhovnicesti, taina spovedaniei, Parintele Serafim* Casiel.
- atmosfera incarcata de spiritualitate, relaxare, comunicare, conexiune cu natura, drumetie.
Imagini din Pelerinaj click aici


1. Cazarea este rezervata, nu este inclusa in pret, se achita local si este la  Mănăstirea Bârsana (funcție de disponibilitate) sau pensiune 75-150 lei/persoana lei/persoana /zi, camere 2-3 paturi și o noapte la Mănăstirea Râmeț sau Alba Iulia (funcție de disponibilitate). Camerele se repartizează de organizator in mod echitabil functie de componenta grupului. Va rugam sa solicitati la noi informatii despre cazare.

2. Masa 

Masa se asigura individual, pe timpul zilei la pachetel. Pentru a ne bucura de rugaciune si de manastirile propuse nu este timp de masa organizată la prânz la restaurant. La cazare exista posibilitati de cina în apropiere (optional). Autocarul opreste pentru aprovizionare in locuri specifice, fiind sarcina pelerinului să iși procure cele necesare. 

Ramet

PROCEDURA DE INSCRIERE:
 
Pentru a participa la pelerinaj este necesar
1) Sa studiati cu atentie programul pelerinajului (traseu, cazare, pret, conditii de participare detaliate mai jos), sa sunati sau sa trimiteti email pentru a lamuri orice intrebare referitoare la evenimentul ales; Este bine sa cunoasteti toate detaliile, evenimentele noastre nu sunt turistice si sunt organizate in mod special pentru rugaciune si comunicare.
2) Completati Formularul de Inscriere (click aici) SAU sa trimiteti un email cu datele dvs: Nume, prenume, adresa, oras si pelerinajul solicitat la pelerinaje_ro@yahoo.com sau pelerinaje@email.com sau pe whatsapp si veti primi un contract de servicii care trebuie semnat. Contractul poate fi trimis și pe whatsapp.

3) Locurile se ocupa in ordinea platii, iar plata se face in principal in contul firmei NUMAI dupa ce ati trimis acordul dvs privind prevederile contractului sau contractul semnat si datele de facturare: nume, prenume, adresa, buletin.
PEREGRINI EXPERIENCES SRL, 
CUI 51160413
Banca: Unicredit Bank Ploiesti II
Contul: RO31 BACX 0000 0028 0100 6000
4) Imediat ce ati achitat veti primi locul in autocar. Daca achitati fara sa studiati si sa semnati contractul se considera ca sunteti de acord cu prevederile acestuia.
5) Cu 2-3 zile inainte de plecare veți primi detaliile despre plecare sau trebuie sa sunati pentru a confirma inca o data locul si ora plecarii. 
6) locul de debarcare este fixat si va fi acelasi cu locul imbarcarii, fara exceptii.

Observatii si conditii de participare:

ATENTIE: In pelerinaj NU se fumeaza la mănăstiri si in apropierea celorlalti pelerini. Pelerinul pleaca de acasa pentru rugăciune și mulțumire către Bunul Dumnezeu, nu caută confortul, incearcă să ajute pe cei din jur, înarmat cu răbdare și bunăcuviință, nu deranjează pe cei din jur, ci le acorda respectul cuvenit.


Pelerini

- Pretul nu include cazarea și vizitarea obiectivelor de pe traseu; masa se va asigura individual (veți fi informați acolo unde există posibilități de cină optional), autocarul opreste periodic pentru aprovizionare in locuri specifice. 

- Traseul si cazarea pot suferi modificari in functie de vreme, starea drumurilor etc. 

 - Cazarea se face la Manastire si / sau pensiuni in conditiile oferite de acestea, pentru desfasurarea evenimentului si atingerea obiectivelor este importanta locatia acestora si nu confortul (conditiile sunt modeste, curat, strictul necesar). Vă rugăm să solicitați detalii despre cazare, un om informat alege corect. 

- In functie de disponibilitate locul de cazare se poate modifica. In cazul in care se solicita confort sporit la cazare, numai acolo unde este posibil, este necesara rezervare si se plateste diferenta de confort. 

- Obiectivele se viziteaza numai daca sunt deschise publicului in perioada respectiva. 

-  Traseul si ordinea obiectivelor pot suferi modificari in functie de starea drumurilor, conditiile meteo, disponibilitate la cazare   etc. 

- Locurile in autocar se ocupa in ordinea platii.  Nu se admit retrageri si nu se returneaza banii incepand cu trei saptamani inaintea plecarii (clientul trebuie sa gaseasca inlocuitor).

 - Neprezentarea la locul si la ora imbarcarii atrage dupa sine pierderea banilor achitati, indiferent de motiv. Locul debarcarii este acelasi cu locul de imbarcare, fara exceptii.

pelerinaje@email.com 

Detalii privind programul de pelerinaje și posibilitatea de a achita online găsiți și pe site la: https://pelerini.ro/


Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula

Pelerinaj Nicula
Maica Domnului,
NICULA

Străvechi centru de credință şi de cultură românească, Mănăstirea Nicula este una dintre cele mai importante ale Transilvaniei, unică într-un fel prin marile pelerinaje anuale ce se fac aici în ziua de 15 august, praznicul adormirii slăvitei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. Încă din jurul anului 1300, tradiţia păstrează amintirea unui pusnic cu viaţă sfântă – ieroschimonahul Nicolae, care,  trăind aici a împrumutat numele său mănăstirii şi satului Nicula, aşezat la poalele dealului. Despre sat prima însemnare care îi confirmă existenţa datează din anul 1326, iar mănăstirea, prin documente scrise, este atestată ceva mai târziu, în jurul anului 1552.
Rolul duhovnicesc şi cultural al mănăstirii Nicula, pentru credincioşii ortodocşi români din Transilvania a avut şi are o importanţă covârșitoare. Acest lucru s-a dovedit mai ales în vremurile grele, vremuri de dureri şi de întristare, vremuri de nelinişte şi de tulburare pentru Biserică şi societateAtunci Sfânta Fecioara Maria, Maica Fiului lui Dumnezeu şi maica duhovnicească a credincioșilor, ocrotitoarea cea tare a tuturor creştinilor, îşi arată ajutorul şi puterea ei nebiruită, rolul ei de călăuzitoare –odighitrie – a oamenilor către Hristos, adevăratul Dumnezeu. Intervenţia puternică şi salvatoare a Maicii Domnului, care s-a făcut arătată de multe ori în istorie la mănăstirea Nicula, sfânta Fecioară Maria o face prin sfânta ei icoana făcătoare de minuni.

✞𝗜𝗰𝗼𝗮𝗻𝗮 𝗠𝗮𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗗𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝘂 𝗣𝗿𝘂𝗻𝗰𝘂𝗹 „𝗠𝗮𝗶𝗰𝗮 𝗺𝗶𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿”.

Icoana Maica Milelor

Ea datează din secolul XVIII si a fost pictata de către Luca din Iclod, același pictor care a realizat si icoana de la Mănăstirea Nicula. Si aceasta este o Icoană făcătoare de minuni, cunoscut fiind faptul că, potrivit documentelor vremii, această icoană a lăcrimat de două ori, în 1717 și 1729. Un an mai târziu, icoana a fost dusă în capela castelului contelui Kornis de la Benediug și a rămas acolo până în perioada dintre cele două războaie mondiale. Ea se afla acum in Muzeul Mitropoliei Clujului, din subsolul Catedralei.

✞𝗜𝗰𝗼𝗮𝗻𝗮 𝗠𝗮𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗗𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 „Mângâierea tuturor celor necăjiți” de la Mănăstirea Rohia

Icoana Maicii Domnului Rohia

Icoana autentic ortodoxă a Maicii Domnului este pictată întotdeauna cu Mântuitorul Iisus Hristos în brațe, iar atunci când reprezintă tânguirea Maicii Domnului este zugrăvită singură. În această icoană, Maica Domnului este reprezentată singură, fiindcă ea plânge pentru cele aproximativ 150 de mănăstiri transilvănene care au fost nimicite în secolul al XVIII-lea de către generalul Bukov, la ordinul împărătesei Maria Tereza. 

Multe sunt minunile pe care Maica Domnului le-a făcut cu cei care vin și se roagă cu credință, își pun nădejdea în ajutorul și în mijlocirile ei, la tronul Fiului lui Dumnezeu. Nu de puține ori s-a întâmplat ca fața Maicii Domnului să se întunece, ca semn că are să se întâmple ceva rău pentru Biserică sau țară; alteori fața Maicii Domnului se lumina, așa cum mărturisea, în luna octombrie 1998, vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Justinian.

Zeci și chiar sute de mame vin să mulțumească Maicii Domnului, pentru că, datorită rugăciunilor la icoana Maicii Domnului de la Rohia, Dumnezeu le-a dat rod pântecelui. Vindecări de cancer și de boli grele, dar și mângâiere și ușurare sufletului pentru multe necazuri și suferințe primesc oameni de toate categoriile sociale, dar chiar și de alte credințe. Enumerarea lucrurilor minunate ce se petrec la această sfântă icoană ar putea curge la nesfârșit, dar am enumerat doar câteva, pentru întărirea și mai mult în credință a celor ce o cinstesc pe Maica Domnului și pentru folosul tuturor dreptcredincioșilor creștini.

Lucrarea Maicii Domnului a constat și în aceea că Mănăstirea Rohia, de la întemeiere și până astăzi, chiar dacă a trecut prin momente foarte grele, nu și-a întrerupt activitatea niciodată. În perioada anilor 1950-1960, când a fost dat decretul 410/1959, chiar dacă toți viețuitorii au fost nevoiți să plece din mănăstire, rămânând pentru o lună de zile numai starețul Justinian Chira, Maica Domnului și-a făcut simțită prezența. În dimineața zilei de 1 noiembrie 1959, starețul Justinian Chira, în timp ce lucra pe la bucătărie, a auzit o femeie plângând, a mers și a căutat peste tot prin mănăstire, prin birou, prin biserică, crezând că este vreo femeie care are un necaz. N-a găsit pe nimeni, dar a auzit glasul Maicii Domnului care i-a zis: „Nu fi mâhnit, pentru că nu ai rămas singur, sunt cu tine și voi ocroti mănăstirea”. Oricâte favoruri și funcții i s-au propus starețului, ca să părăsească mănăstirea și să rămână pustie, el n-a acceptat. Când cei de la Securitate veneau – și n-au fost puține încercările – și cereau cheia de la biserică ca să închidă mănăstirea, starețul spunea: „Cheia este la icoana Maicii Domnului! Eu nu o pot da, mergeți voi și-o luați!” – și nimeni n-a cutezat și n-a putut lua cheia de la icoana Maicii. Astfel, mănăstirea și-a continuat activitatea. (sursa Mănăstirea Rohia)

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Moisei

Cu numele său biblic, Mănăstirea Moisei îşi începe istoria undeva în negura veacurilor, ca veche sihăstrie. Datele istorice s-au amestecat cu mitul, legenda lipindu-se mai uşor de suflet. Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni a fost pictată de un călugăr de la o mănăstire de pe Muntele Athos. Mănăstirea Moisei este cea mai longevivă mănăstire maramureșeană. Situată în comuna cu același nume, Moisei, la poalele Muntelui Pietrosul Rodnei, mănăstirea este considerată astăzi ca fiind cea mai veche cu viață neîntreruptă. Complexul este format din biserica mare, mai nouă și o biserică mică de lemn, sfințită de Sfântul Sava Brancovici. Pe aceasta din urmă apare însemnat faptul că „această biserică nouă a fost construită de călugărul Iosif în anul 1599. 

Părintele stareț Teofil Pop ne povestește cu graiul său inconfundabil:

Icoana Maicii Domnului Moisei

„Chiar dacă sunt vechi, mănăstirile noastre trebuie să fie misionare astăzi. Pentru că lumea are nevoie de lumina pe care le-o dă ele. Poporul suferă de nesiguranţă, de nelinişte sufletească şi are nevoie de călugări care, prin felul lor de a fi, prin curăţia sufletului, îl luminează.
Trăim în această zonă într-o complexitate aparte şi într-o comuniune. Este un fel de Europă veche aici. Ardealul este o comunitate şi o comuniune în care vieţuiesc români, maghiari, catolici şi ortodocşi sau aderenţi ai unor culte şi secte neoprotestante.
În Maramureşul istoric, primul care exprimă această frăţietate este salutul. «Lăudăm pe Iisus», spune cel ce salută. Iar cel ce răspunde spune «Lăudat să fie în veci!». Sau «În veci, amin!».
Acest salut, oarecum de provenienţă apuseană, a fost îndătinat de oameni pentru că este frumos. Au ei credinţa că atunci când nu se vor mai saluta astfel sfârşitul lumii e aproape!
Şi apelativul «mătuşă» sau «unchiaş» nu face altceva decât să dovedească gradul de rudenie spirituală dintre oamenii de aici.
Faptul că te adresezi cu aceste cuvinte unor bătrâni oarecare reflectă rudenia sufletească. Apropierea pentru a-L păstra în centru pe Hristos“, ne spune părintele stareţ Teofil Pop.

În această complexitate, slujitorii Bisericii neamului românesc trebuie să rămână la înălţime. Să slujească poporul cu demnitate.
A trăi în comuna Moisei înveți să trăiesti Raiul, la Moisei un crâmpei din timpul mitic al Maramureşului. O ninsoare de noapte îți poate acoperi sufletul cu amintiri şi linişti tămăduitoare. Dimineaţa, te poți îndrepta spre Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului să te rogi la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, primită în dar de mănăstire de la un călugăr din Muntele Athos, care se află în biserica nouă.
Rugăciunea pe care trebuie să o rosteastă toți creștinii.

„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”