MARAMURES, Adormirea Maicii Domnului, 11-18 august

 Transilvania si Maramures
Traditii de Adormirea Maicii Domnului - Icoanele Maicii Domnului


11-18 August 2018

Se spune că Maramureşul trebuie vizitat şi cu ochii şi cu sufletul! Traseul icoanelor Maicii Domnului din Transilvania si Maramures, precum si procesiunile ce se desfasoara in perioada "Adormirii Maicii Domnului" catre acestea, sunt adevarate marturii despre credinta oamenilor acestor locuri binecuvantate.  


TRASEUL: Bucuresti - Ploiesti – Brasov – Sighisoara – Teius - Turda – Cluj Napoca – Dej - Targu Lapus – Sighetul Marmatiei – Viseu – Moisei – Borsa - Huedin - Albac - Turda - Teius - Sibiu - Brasov – Ploiesti - Bucuresti
Mocanita

11.08  plecare din Bucuresti, Ploiesti si  Brasov –  Manastirea Bunesti Manastirea Sfantul Dimitrie SighisoaraManastirea Ramet, cazare.
12.08 – Manastirea Nicula: inchinare la icoana Maicii Domnului - Manastirea Casiel: binecuvantarea Parintelui Serafim, cantari inchinate Maicii Domnului - Manastirea Rohia, icoana Maicii Domnului Calugarita, Casa lui Nicolae Steinhardt - Sapanta, Cimitirul Vesel, Manastirea Sapanta Peri
13.08  Manastirea Barsana - Bisericile din Lemn Ieud, Rozavlea - Borsa, urcare cu telescaunul si drumetie la Cascada Cailor.
14.08 Plimbare cu mocanita la Viseu (optional) - Manastirea Moisei: inchinare la icoana Maicii Domnului, participare la procesiunile ce se desfasoara la icoana Maicii Domnului - Prohodul Maicii Domnului.
15.08 Sfanta Liturghie praznic Adormirea Maicii Domnului - timp liber.
16.08 Manastirea Stramba: icoana Maicii Domnului dulcea sarutare - Huedin - Rachitele Cascada Rachitele, drumetie.
17.08 TransUrsoaia - Albac, Manastirea Albac - Valea Ariesului - Manastirea Lupsa - Manastirea Ramet
18.08 Sfanta Liturghie - Sibiu - Brasov – Ploiesti - Bucuresti.

MoiseiTransport cu autocar, aer conditionat, instalatie audio, organizator eveniment si preot invitat (functie de disponibilitate);
- Participare la Sfanta Liturghie Praznic Adormirea Maicii Domnului, Traseul Icoanelor Maicii Domnului din Transilvania si Maramures: Nicula, Moisei, Rohia, Stramba.
- Traditii maramuresene, atmosfera incarcata de spiritualitate, relaxare, comunicare, conexiune cu natura, drumetie.
Imagini din Pelerinaj click aici
Pret: 325 lei/persoana
Pentru informatii si inscrieri,
tel. 0742-268568,
0724-525041
Facebook Pelerini
1. Cazarea este rezervata, nu este inclusa in pret, se achita local si poate varia intre 35 - 45 leipersoana/zi, camere 2-3-4 paturi. Camerele se repartizeaza de organizator in mod echitabil functie de componenta grupului. (Pentru rezervare numai in camere duble pretul este de 50lei/pers/noapte).

2. Masa 
In zonele de cazare (exceptie Ramet) exista posibilitati de cina in apropiere. In restul pelerinajului, autocarul opreste pentru aprovizionare in locuri specifice. 

3. Optionale:

Transport cu Tren Mocanita pe Valea Vaserului (plimbare spectaculoasa timp de 5 ore) aproximativ 65lei/persoana (pot exista posibilitati de reducere daca se prezinta carnet student, elev, cupon pensionar - reducerea este valabila in functie de oferta locala). Urcare cu telescaunul la Cascada Cailor aprox 20lei.

Ramet

PROCEDURA DE INSCRIERE:
 
Pentru a participa la pelerinaj este necesar
1) Sa studiati cu atentie programul pelerinajului (traseu, cazare, pret, conditii de participare detaliate mai jos), sa sunati sau sa trimiteti email pentru a lamuri orice intrebare referitoare la evenimentul ales; Este bine sa cunoasteti toate detaliile, evenimentele noastre nu sunt turistice si sunt organizate in mod special pentru rugaciune si comunicare.
2) Completati Formularul de Inscriere (click aici) SAU sa trimiteti un email cu datele dvs: Nume, prenume, oras si pelerinajul solicitat la pelerinaje_ro@yahoo.com sau pelerinaje@email.com si veti primi un contract de servicii care trebuie semnat, precum si o factura proforma pentru plata serviciilor.

3) Locurile se ocupa in ordinea platii, iar plata se face in principal in contul firmei NUMAI dupa ce ati trimis acordul dvs privind prevederile contractului sau contractul semnat:
Apologetikos Serv SRL, CUI 32136877
Banca: Unicredit Bank Ploiesti II
Contul: RO10 BACX 0000 0009 2801 0001
4) Imediat ce ati achitat veti primi locul in autocar. Daca achitati fara sa studiati si sa semnati contractul se considera ca sunteti de acord cu prevederile acestuia.
5) Cu 2-3 zile inante de plecare trebuie sa sunati pentru a confirma inca o data locul si ora plecarii.
6) locul de debarcare este fixat si va fi acelasi cu locul imbarcarii, fara exceptii.


Observatii si conditii de participare:

ATENTIE: In pelerinaj NU se fumeaza la manastiri si in apropierea celorlalti pelerini. Pelerinul pleaca de acasa pentru rugaciune si multumire catre Bunul Dumnezeu, nu cauta confortul, incearca sa ajute pe cei din jur, inarmat cu rabdare si bunacuviinta, nu deranjeaza pe cei din jur, ci le acorda respectul cuvenit.

Pretul nu include vizitarea obiectivelor de pe traseu; masa se va asigura individual, autocarul opreste periodic pentru aprovizionare in locuri specifice. Traseul si cazarea pot suferi modificari in functie de vreme, starea drumurilor etc. Cazarea se face la Manastire si la pensiuni in conditiile oferite de acestea, pentru desfasurarea evenimentului si atingerea obiectivelor este importanta locatia acestora si nu confortul (conditiile sunt modeste, curat, strictul necesar). 
In functie de disponibilitate locul de cazare se poate modifica. In cazul in care se solicita confort sporit la cazare, numai acolo unde este posibil, este necesara rezervare scrisa si se plateste diferenta de confort. Obiectivele se viziteaza numai daca sunt deschise publicului in perioada respectiva. Traseul poate suferi modificari in functie de starea drumurilor, conditiile meteo, disponibilitate la cazare   etc. Locurile in autocar se ocupa in ordinea platii.  Nu se admit retrageri si nu se returneaza banii incepand cu trei saptamani inaintea plecarii (clientul trebuie sa gaseasca inlocuitor). Neprezentarea la locul si la ora imbarcarii atrage dupa sine pierderea dreptului de participare si a banilor achitati, indiferent de motiv. Locul debarcarii este acelasi cu locul de imbarcare, fara exceptii.
Detalii privind programul de pelerinaje la:

pelerinaje_ro@yahoo.com ;
http://www.pelerinaje-la-manastiri.blogspot.com
http://www.pelerinajeprislop.blogspot.com


Studiati cu atentie toate conditiile de inscriere si participare (click aici)

Imagini din Pelerinaj click aici


MARAMURES

Zona Maramureşului este cea mai nordică regiune din România, la sud de graniţa ucraineană. Ţinutul administrativ modern este alcătuit din trei ţări şi două zone: Ţara Maramureşului, Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului, Zona Codrului şi Zona Baia Mare – Baia Sprie. Tara Maramureşului este cea mai mare, acoperind aproape jumătate din suprafaţa totală a ţinutului administrativ. La nord se află Ucraina, după graniţa naturală formată de râul Tisa. La est se află judeţul Suceava, la sud - sud-vest judeţul Bistriţa-Năsăud, iar la sud – Cluj.
Întreaga regiune a Maramureşului este un “muzeu deschis”, cunoscută pentru stilul de viaţă neschimbat şi pentru satele şi bisericile din lemn bine păstrate.

“Lemn” şi “apă” sunt două cuvinte care definesc cel mai bine Maramureşul. Istoria, tradiţia şi viaţa maramureşenilor sunt cioplite în lemnul bisericilor şi al porţilor, iar numeroase ape curgătoare sunt întinse pe toată zona, ca o pânză de păianjen, formând văi cunoscute: Mara, Iza, Vişeu şi Vaser.

Manastirea Barsana


Se spune că Maramureşul trebuie vizitat şi cu ochii şi cu sufletul şi dacă ai fost în ţinutul lui Dragoş şi a lui Bogdan şi nu ai vizitat Mănăstirea Bârsana nu se poate spune că ai vizitat Maramureşul.

Localitatea Bârsana este o aşezare străveche, situată pe malul drept al râului Iza, la 20 de kilometri spre sud-est de municipiul Sighetu Marmaţiei. Este atestată documentar începând cu 1326 când, la 26 septembrie, regele Carol Robert emite o diplomă prin care sunt întărite drepturile de posesiune asupra moșiei Bârsana, pentru cneazul Stanislau Bârsan, care avea această moșie cu drept de moștenire. Mai târziu, așa cum reiese din diplomele emise de regele Sigismund de Luxemburg la 30 aprilie și respectiv 21 iulie 1390, proprietarii moșiei Bârsana erau Voievozii Balcu și fratele sau Drag.
Şi astăzi, în sat se păstrează obiceiurile de acum sute de ani. La slujba de duminică participă toată suflarea satului de la cel mai mic până la cel mai vârstinc dintre săteni şi toţi poartă straiele tradiţionale.
Mănăstire cu istorie zbuciumată
Ansamblul mănăstiresc cuprinde următoarele obiective: Biserica în stil maramureșean, Altarul de vară, Aghiasmatarul, Stăreția, Casa Voievodală, Casă maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Arhondaricul, Praznicarul cu trapeză, Muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana, Turnul clopotniță, Poarta maramureșeană, Monumentul funerar, drumul de acces, loc pentru aprinderea lumânărilor, troițe, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective, parcare și altele.
Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia.
Rohia
Printre valoroasele monumente bisericeşti şi de artă religioasă din Ţara Lapuşului  un loc de frunte îl ocupă Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia. Aşezată într-un cadru pitoresc, în vârful unui deal,  ascunsă în pădurile de fag şi de stejar, Mănăstirea Rohia constituie locul privilegiat al căutătorilor de linişte şi reconfortare sufletească, al iubitorilor de frumos artistic şi natural.
" Între păduri de fag şi de stejar, În Maramureşul de sărbătoare,/ Cu faţa către Răsărit,/ Rohia este Maică născătoare ( Ioan Alexandru)
Mănăstirea Sfânta Ana-Rohia a luat ființă în anul 1923. Ctitorul ei este Nicolae Gherman, din satul de la poalele „Dealului viei”, deal pe care se găsește astăzi mănăstirea. Preotul ctitor a zidit mănăstirea în numele fiicei sale, Anuța, care a murit la vârsta de 10 ani. Aceasta fetita s-a facut un binevestitor al voii Domnului caci, nopti de-a randul, copila ii aparea in vis tatalui ei, rugandu-l sa construiasca, "o casa Maicii Domnului" in Dealul Viei din hotarul Rohiei. 
„Casa de stejar”(1965), „Casa stăreției”(1969-1970), „Casa cu paraclis”(1973-1976) - în care se găsește și biblioteca, una dintre cele mai mari comori din zonă a cărui ctitor este P.S. Justinian, „Casa Poetului”(1978-1980), „Altarul de vară”(1983), „Poarta maramureșeană”(1988), „Casa Albă”(1989-1992), „Muzeul”. 
Muzeul mănăstirii adăposteşte o bogată colecţie de cărţi vechi bisericeşti, icoane pe sticlă şi lemn, datând din secolul al XVIII-lea, o colecţie de flori de mină şi o colecţie de exponate ale artei populare din Ţara Lăpuşului.
Maica Domnului "Calugarita" - Rohia
Mănăstirea Sf. Ana este locul de pelerinaj pentru foarte mulţi credincioşi din întrega ţară, mai ales de Adormirea Maicii Domnului,  fiind printre cele mai vizitate locuri din Ţara Lăpuşului

La Rohia este manastirea in care Episcopul Iustinian s-a calugarit si a trait peste 30 de ani. Spunem de regula ca omul sfinteste locul. Numai ca la Rohia locul sfinteste omul. Acolo a trait si a murit Nicolae Steinhardt ("Jurnalul Fericirii").MOCANITA
Punctul de acces spre valea Vaser este oraşul Vişeu de Sus, care este şi punctual de pornire pentru Mocăniţa, un tren cu aburi, îngust, al cărui singur scop e de a merge spre vale. Calea ferată merge de-a lungul râului Vaser River şi este una dintre ultimele şine de căi ferate pentru locomotivele cu aburi, care încă mai este activă, din Europa, fiind şi singura din România care încă mai este folosită pentru a coborî buştenii de pe munţi. Construită după Primul Război Mondial doar pentru a transporta lemnul, Mocăniţa încă este folosită – în mod surprinzător – în scopul original.

În zilele noastre, în ciuda vârstei sale înaintate, locomotivei cu aburi i s-a mai dat o sarcină: aceea de a transporta turiştii. Având în vedere că acest loc este printre puţinele în care cineva poate merge într-un vagon tras cu puterea vaporilor, în fiecare an, bătrâna Mocăniţa atrage mii de turişti din toată lumea, oferindu-le călătorii de neuitat.Cascada Rachitele


Din culmile de granit ale Vlădesei, de sub piramidele strălucitoare de calcar ale Pietrelor Albe, pornesc la vale pâraie cristaline care își unesc puterea pe Valea Stanciu într-un șuvoi vijelios care se prăvălește cu furie între Stâncile Lespezi, dând naștere celei mai frumoase cascade din Munții Apuseni: Cascada Vălul Miresei. Unii îi spun Cascada Răchițele, de la numele satului de care ține.Postare de Pelerini.


Manastirea Stramba

Icoana Maicii Domnului Dulcea Sarutare
"Într-un astfel de loc vei trăi ceea ce un Sfânt Părinte al pustiei numea „minunea cea mai mare în cer şi pe pământ” şi anume că „omul se află în ceruri şi Dumnezeu pe pământ”.
Acolo, în sfera de har al chipului Maicii Domnului, ocrotitoarea aşezământului şi a tuturor celor ce se roagă aici, vei trăi acel mister cutremurător şi fascinant, care te va face să-ţi reevaluezi existenţa spirituală zbuciumată sau, aşa cum spunea Părintele Grighentie, „te îndeamnă la o spovedanie a gândurilor” şi să-ţi doreşti să fii mai bun, mai tolerant, mai iubitor şi mai atent cu cei din jurul tău.
Iar dacă aceste cuvinte îţi par de necrezut, Du-te şi vezi !"

Manastirea Lupsa


 Manastirea Lupsa este una din cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Ariesului. Fiind intemeiata de calugarii ce sihastreau in tara motilor a avut de la inceput un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere. Actuala biserica de lemn a Sihastriei Lupsa dateaza din anul 1421. Ctitor este cunoscut boierul Stanislav, din familia cneazului Candea de Lupsa. Pe la mijlocul secolului XVIII, manastirea avea doar cativa calugari in frunte cu egumenul Procopie.